Zbi贸rka na aplikacj臋 ANIMAL HELPER

Do ko艅ca zbi贸rki zosta艂o:

Dzie艅(s)

Godzina(y)

Minut(y)

Sekund(y)

Chcesz zg艂osi膰 przypadek niehumanitarnego traktowania zwierz膮t? Ale鈥 Zaraz, zaraz. Kto w zasadzie si臋 tym zajmuje? Gmina, policja, weterynarz, a mo偶e jaka艣 fundacja?

Nie chcemy, by艣 traci艂 cenny czas na szukanie odpowiedzi. To czas, kt贸ry mo偶e uratowa膰 偶ycie zwierz臋cia.

Chcemy, by odpowiedzi膮 zawsze by艂 ANIMAL HELPER.

Chcemy, by pomoc znalaz艂a si臋 zawsze. I to od razu. Chcemy ujednolici膰, usystematyzowa膰 i upro艣ci膰 form臋 kontaktu. Stworzy膰 jeden system obiegu informacji, by powiadomi膰 odpowiednie, miejscowe organy 艣cigania i s艂u偶by ratunkowe. Te mo偶liwo艣ci stwarza powstaj膮ca w艂a艣nie aplikacja ANIMAL HELPER, kt贸ra ma zrewolucjonizowa膰 ratowanie zwierz膮t w ca艂ej Polsce.

Do ko艅ca zbi贸rki zosta艂o:

Dzie艅(s)

Godzina(y)

Minut(y)

Sekund(y)

Aplikacja ANIMAL HELPER to:

– prosty interfejs i intuicyjne menu– pozwol膮 szybko wys艂a膰 zg艂oszenie ze zdj臋ciem lub filmikiem, geotagiem i opisem sprawy, aby zar贸wno m艂odsi, jak i starsi u偶ytkownicy mogli pos艂ugiwa膰 si臋 ni膮 bez utrudnie艅.

– aplikacja niekomercyjna– bezp艂atna, dost臋pna na ka偶dy smartfon z androidem i iOS, dzi臋ki czemu ka偶dy mo偶e j膮 pobra膰, bez dodatkowo p艂atnych funkcji.

– szybkie dzia艂anie– podczas wype艂niania formularza zg艂oszenia, aplikacja bezpo艣rednio przekieruje u偶ytkownika do funkcji aparatu lub galerii zdj臋膰. Zdj臋cie lub film to najlepsze dowody w sprawie zn臋cania si臋, zaniedbywania lub potr膮cenia czy porzucenia zwierz臋cia na pastw臋 losu.

– dok艂adna lokalizacja– aplikacja 鈥瀗a gor膮co鈥 przeka偶e dok艂adne miejsce zdarzenia przy u偶yciu modu艂u GPS. Dzi臋ki temu powiadomione s艂u偶by szybciej dotr膮 na miejsce zdarzenia.

– profesjonalna pomoc鈥 wszystkie sprawy przyjmowa膰 b臋d膮 specjalnie przeszkoleni pracownicy centrali, do kt贸rych trafi膮 zg艂oszenia formularzowe.

– baza kontakt贸w鈥 w przypadku zg艂osze艅 telefonicznych, aplikacja b臋dzie podpowiada艂a 鈥 w zale偶no艣ci od regionu 鈥 szereg numer贸w lokalnych s艂u偶b interwencyjnych.

– aplikacja bogata w porady– u偶ytkownik znajdzie w niej wskaz贸wki prawne, weterynaryjne, zoopsychologiczne oraz porady pierwszej pomocy, wsparte infografikami dla 艂atwiejszego przyswajania informacji.

ANIMAL HELPERto tak naprawd臋 ka偶dy z nas. Ka偶dy, kt贸remu nie jest oboj臋tny los bezbronnych i skrzywdzonych zwierz膮t. Ka偶dy, kto szybko i skutecznie chce im pom贸c.

Jak jest teraz?

W praktyce, w zale偶no艣ci od formy zg艂oszenia, interwencje podejmuj膮 r贸偶ne instytucje i 偶adna z nich nie spe艂nia wszystkich potrzeb w sferze ratowania naszych braci mniejszych.

Policja鈥 jedyna s艂u偶ba funkcjonuj膮ca w ka偶dym regionie kraju, w trybie ca艂odobowym. ALE funkcjonariusze nie s膮 szkoleni w ratownictwie zwierz膮t, nie posiadaj膮 kompetencji do oceny kondycji i warunk贸w bytowych zwierz膮t, nie posiadaj膮 transport贸w, ani miejsc dla ewentualnie uratowanych zwierz膮t.

Stra偶 Miejska鈥 podobnie jak wy偶ej, plus brak mo偶liwo艣ci 艣cigania przest臋pstw okre艣lonych w przepisach prawa.

Inspekcja Ochrony 艢rodowiska鈥 kompetencje ograniczone do zwierz膮t dzikich i egzotycznych, kompetencje nadzorcze, bez faktycznej mo偶liwo艣ci udzielenia pomocy potrzebuj膮cym zwierz臋tom.

Inspekcja Weterynaryjna鈥 s艂u偶ba posiadaj膮ca nadz贸r nad przestrzeganiem przepis贸w Ustawy o Ochronie Zwierz膮t. Teoretycznie maj膮ca spe艂nia膰 zadania dotycz膮ce szeroko poj臋tej ochrony zwierz膮t, lecz w rzeczywisto艣ci tragicznie niedofinansowana i absolutnie niewydolna. Podstawowym zadaniem inspekcji, sk艂adaj膮cej si臋 z coraz to mniejszej liczby faktycznych lekarzy weterynarii, jest kontrola produkcji 偶ywno艣ci pochodzenia zwierz臋cego. Brak miejsc i transport贸w dla uratowanych zwierz膮t, brak mo偶liwo艣ci natychmiastowej reakcji, brak uprzywilejowanych drogowo pojazd贸w, brak prawnej mo偶liwo艣ci odbioru zwierz膮t w trybie natychmiastowym. Ponadto, inspektoraty weterynaryjne funkcjonuj膮 jedynie w wymiarze o艣miu godzin w dni powszednie.

Organizacje, kt贸rych statutowym celem jest ratowanie zwierz膮t– w zdecydowanej wi臋kszo艣ci sk艂adaj膮ce si臋 tylko, b膮d藕 g艂贸wnie z wolontariuszy, co cz臋sto ogranicza podj臋cie natychmiastowej reakcji. Wi臋kszo艣膰 organizacji sk艂ada si臋 z bardzo niewielkiej liczby cz艂onk贸w, gdzie cz臋sto zaanga偶owanie i ch臋ci nie id膮 w parze z mo偶liwo艣ciami technicznymi i finansowymi. Mimo to, w znacznym stopniu, towarzystwa wype艂niaj膮 luki opisane przy powy偶ej wskazanych instytucjach.

Rezultatem powy偶szego, nagminnie zdarzaj膮 si臋 sytuacje, w kt贸rych zwierz臋ta nie otrzymuj膮 pomocy lub jest ona znacznie sp贸藕niona. Mi臋dzy innymi, przez powszechnie stosowan膮 tzw. „spychologi臋”, w艣r贸d s艂u偶b odbieraj膮cych zg艂oszenia. Niehumanitarne traktowanie zwierz膮t najcz臋艣ciej zg艂aszane jest w formie maili, telefon贸w, a czasem nawet przez komunikatory spo艂eczno艣ciowe. Pomy艣lcie do ilu zg艂osze艅 nie dosz艂o, poniewa偶 艣wiadek mia艂 m臋tlik w g艂owie i nie wiedzia艂, kt贸re s艂u偶by powiadomi膰?

Teraz, razem mamy okazj臋 to zmieni膰. Do艂膮cz do zbi贸rki i razem z nami stw贸rz aplikacj臋 ANIMAL HELPER.聽

Pomys艂odawcami aplikacji s膮Pawe艂 Gebert– reprezentuj膮cy organizacj臋 charytatywn膮OTOZ Animals, orazAdam Van Bendler– stand-uper oraz za艂o偶ycielFundacji Psia Krew. Razem z ekip膮Macieja WilkazeStage Production, postanowili podj膮膰 si臋 wsp贸lnie tego wyzwania.

Zbi贸rka trwa do po艂owy stycznia. Zbieramy na doko艅czenie aplikacji, jej aktualizowanie oraz operator贸w centrali Animal Helper.Planujemy rozpocz膮膰 dzia艂ania w drugim kwartale 2021 roku.

Kim jeste艣my?

Fundacja Psia Krew to organizacja charytatywna, za艂o偶ona w 2018 roku przez Adama Van Bendlera 鈥 komika, aktora i mi艂o艣nika zwierz膮t. Naszym celem jest pomoc potrzebuj膮cym zwierz臋tom 鈥 nie tylko psom (co mog艂aby sugerowa膰 nazwa), ale tak偶e kotom, jelonkom, je偶ykom, 艣winkom 鈥 wszystkim zwierz臋tom, kt贸re s膮 podopiecznymi schronisk i plac贸wek dzia艂aj膮cych na ternie ca艂ej Polski.

Pomagamy przez ca艂y rok, a 艣rodki do dzia艂ania pozyskujemy raz w roku, dzi臋ki dw贸m absolutnie wyj膮tkowym imprezom charytatywnym, gdy w jednym miejscu spotykaj膮 si臋 wszyscy dobrzy ludzie, kt贸rym los tych ma艂ych istot nie jest oboj臋tny. Mowa o Charytatywnym Meczu o Psi膮 Krew, czyli Komicy vs Raperzy, a tak偶e o Charytatywnej Gali Stand-up Comedy.聽

G艂贸wnymi osobami odpowiedzialnymi za ruchy organizacyjne s膮 Adam Van Bendler, Dawid Kwitowski oraz ca艂y sztab Stage Production 鈥 firmy specjalizuj膮cej si臋 w organizacji najwi臋kszych w Polsce imprez masowych, dzi臋ki kt贸rym zbierane s膮 艣rodki na wyznaczone cele. Do tej pory, dzi臋ki dw贸m edycjom Meczu i Gali, Fundacja zgromadzi艂a na pomoc zwierz臋tom ponad 365聽000 z艂!

Adam van Bendler

za艂o偶yciel fundacji

Dawid Kwitowski

cz艂onek zarz膮du

Maciej Wilk

Magdalena Wa艂doch

Katarzyna Wojtas

Jacek Pelisiak

Kacper Pi膮tkowski

Yurkosky i Malwina

艁ukasz Matelski

Jacek Karwacki

Co robimy?

Naszym g艂贸wnym celem jest pomoc i wsparcie bezdomnych i pokrzywdzonych zwierz膮t. Wspieramy wszelkie dzia艂ania, kt贸re maj膮 na celu niesienie pomocy zwierz臋tom, ich ochron臋, dbanie o ich zdrowie i 偶ycie poprzez zwalczanie przejaw贸w zn臋cania si臋 nad zwierz臋tami. Dzia艂ania na rzecz humanitarnego traktowania zwierz膮t, w szczeg贸lno艣ci poprzez organizowanie i prowadzenie edukacji prozwierz臋cej.聽

Wsp贸艂pracujemy wy艂膮cznie z instytucjami propaguj膮cymi humanitarne traktowanie zwierz膮t. Niesiemy pomoc zwierz臋tom skrzywdzonym i porzuconym, udzielamy pomocy plac贸wkom i osobom fizycznym, kt贸re s艂u偶膮 i nios膮 pomoc bezdomnym zwierz臋tom. Starannie sprawdzamy instytucje, kt贸re wspieramy, bo chcemy mie膰 pewno艣膰, 偶e pomoc istotnie trafi do tych, na kt贸rych zale偶y nam najbardziej 鈥 czworono偶nych istot.

Na co zbieramy?

1. Renowacj臋 infrastruktury schronisk
    • budowa izolatek pooperacyjnych
    • stawianie kojc贸w
    • budowa wybieg贸w
    • ocieplanie pomieszcze艅
    • wznoszenie klatek
    • wyposa偶anie w budy i legowiska
  2. Suche karmy weterynaryjne
  3. Mokre karmy specjalistyczne
  4. 艢rodki dezynfekuj膮ce
  5. P艂yny i obro偶e przeciw kleszczom i pch艂om
  6. Kontenery przewozowe
  7. Kuwety
  8. Smycze i obro偶e
  9. Maty sanitarne
  10. Legowiska
  11. Zabawki
  12. Drapaki

Co uda艂o si臋 nam zrobi膰 do tej pory?

Rozpocz臋cie renowacji schroniska w Pas艂臋ku

Latem 2020 roku zmodernizowali艣my tam ca艂膮 przedni膮 stref臋, zakupili艣my nowe kojce, ale przede wszystkim, po艂o偶yli艣my kilka ton p艂yt, aby zwierzaki nie ton臋艂y w b艂ocie. Rok wcze艣niej przekazali艣my ponad dwie tony specjalistycznej karmy BRIT, w tym karmy dla szczeni膮t, senior贸w, psiak贸w po sterylizacji, psiak贸w z chorymi jelitami, zwierz膮t z uczuleniami. Do tego karm臋 dla ma艂ych i starszych kot贸w, a tak偶e kontener do przewozu 艣rednich zwierz膮t, 艣rodki przeciwko pch艂om, kleszczom i wszom, le偶anki dla kot贸w.

Postawienie kociarni wraz z wybiegami w Ko艣cierzynie

Dnia 12 czerwca razem z OTOZ Animals mieli艣my przyjemno艣膰 otworzy膰 nowo postawion膮 przez nas kociarni臋 wraz z pi臋knymi wybiegami. Sk艂ada si臋 ona z a偶 trzech specjalnie skonfigurowanych kontener贸w. Pierwszy z nich s艂u偶y jako izolatka dla zwierzak贸w schorowanych. Kolejne dwa, po艂膮czone, s艂u偶膮 jako pomieszczenia adopcyjne, gdzie mo偶na kotki dok艂adnie obejrze膰 i podj膮膰 w艂a艣ciw膮 decyzj臋, kt贸rego przygarn膮膰. Na potrzeby schroniska kontenery zosta艂y odpowiednio przebudowane. Umieszczono w nich zlewy, przeszklone drzwi, 艣cianki przedsionkowe, dodatkowe okienka oraz wyj艣cia na wybiegi. Miejsce to s艂u偶y kotom odebranym z interwencji oraz po wypadkach.

Izolatki pooperacyjne i budowa wybieg贸w w Starogardzie Gda艅skim

Fundacja zakupi艂a niezb臋dne materia艂y budowlane. Kafle, kleje, belki, grzejniki, o艣wietlenie, metalowe siatki, okablowanie i inne artyku艂y elektryczne oraz poliw臋glanowe p艂yty, z kt贸rych sk艂adaj膮 si臋 dachy pomieszcze艅. W specjalnie wydzielonej hali stan臋艂o pi臋膰 wykafelkowanych i ocieplanych izolatek, w kt贸rych zwierzole wypoczywaj膮 ju偶 po zabiegach. Wyko艅czone zosta艂y r贸wnie偶 du偶e zewn臋trzne wybiegi, przykryte poliw臋glanowym dachem.

Inne akcje
Gdynia Ciapkowo

Ju偶 drugi raz z rz臋du przekazali艣my im weterynaryjne karmy Royal Canin, senior贸w, psiak贸w po sterylizacji, psiak贸w z chorymi jelitami, zwierz膮t z uczuleniami a tak偶e suplementy Vet Expert, preparaty przeciw pch艂om i kleszczom, specjalistyczna karma dla m艂odych koci膮t.

Przeczytaj o innych akcjach klikaj膮c w slider powy偶ej.

Jak to zrobili艣my?

Charytatywny Mecz o Psi膮 Krew

komicy kontra raperzy

Mecz o Psi膮 Krew jest unikatowym wydarzeniem sportowym w Gdyni, 艂膮cz膮cym fan贸w stand-upu, hip hopu oraz mi艂o艣nik贸w zwierz膮t. Po jeden stronie graj膮 najlepsi polscy komicy z Paczesiem. Giz膮, Ruci艅skim, Lotkiem, Szulowskim i niemal kilkudziesi臋cioma znakomitymi komikami zarz膮dzanymi przez kapitana dru偶yny – Adama Van Bendlera. Po drugiej stronie boiska, w ekipie raper贸w zobaczy膰 mogli艣my min. Palucha, Dw贸ch S艂aw贸w, Mat臋, Tymka, Eldo i wielu innych 艣wietnych artyst贸w.

Selekcjonerem tej ekipy jest znany vloger hip hopowy Filip Jurkowski wraz z 偶on膮 Malwin膮. W ka偶dym meczu pada艂o po 12 bramek w regulaminowym czasie gry i ko艅czy艂y si臋 rzutami karnymi. Za organizacj臋 meczu odpowiedzialne jest Stage Production. Patronem jest Miasto Gdynia, a G艂贸wnym Sponsorem meczu jest firma ZOO KARINA. 艁膮cznie, oba mecze obejrza艂o na 偶ywo na stadionie ponad 3000 widz贸w!

Charytatywna Gala Stand-up Comedy

Gala odbywaj膮ca si臋 co roku w Gdyni, to najwi臋ksze komediowe wydarzenie charytatywne w Polsce. Na mog膮cej pomie艣ci膰 ponad 3 000 widz贸w arenie, mamy okazj臋 zobaczy膰 kilkunastu topowych stand-uper贸w prezentuj膮cych najlepsze fragmenty swoich materia艂贸w.

Ca艂a impreza prowadzona jest przez Adama Van Bendlera, a na scenie zobaczy膰 mogli艣my ju偶 min. Paczesia, Lotka, Giz臋, Ruci艅skiego, Szulowskiego, Cha艂upk臋, Krajewskiego, Lej臋 i wielu, wieeeeeeelu, NAPRAWD臉 WIELU wspania艂ych komik贸w. Za organizacj臋 i widowiskowo艣膰 imprezy odpowiada Stage Production. 艁膮cznie, obie gale obejrza艂o ponad 6000 os贸b!

Obejrzyj nasze super produkcje!

Podsumowanie I Charytatywnego Meczu o Psi膮 Krew oraz I Charytatywnej Gali Stand-up Comedy
Skr贸t I Charytatywnego Meczu o Psi膮 Krew

S膮 z nami

Wspom贸偶 nas!

Przelew tradycyjny

Dane do przelewu krajowego:

Odbiorca: Fundacja Psia Krew
Numer konta: 61 1050 1764 1000 0090 8041 2621
Nazwa banku: Ing Bank 艢l膮ski
Adres odbiorcy: ul. Z艂ota 18, 80-297 Banino
Tytu艂 przelewu: dowolny

Przelew zagraniczny:

kod BIC (SWIFT) banku: INGBPLPW
numer IBAN: PL 61 1050 1764 1000 0090 8041 2621

Wp艂ata przez stron臋 zrzutka.pl

Udost臋pnij zbi贸rk臋

Przela艂e艣 pieni膮dze lub wp艂aci艂e艣 na zrzutka.pl? Udost臋pnij link do zbi贸rki swoim znajomym!

Nie mo偶esz sobie pozwoli膰 na wsparcie finansowe? Nie szkodzi, powiadom swoich znajomych o naszej zbi贸rce!

Skontaktuj si臋 z nami

fundacjapsiakrew@gmail.com